Vědci z wisconsinské univerzity nanesli na dřevěná a plastová prkénka bakterie a pozorovali, která proti nim lépe obstojí. Pomyslný závod vyhrála dřevěná prkénka, už do tří minut bylo na jejich povrchu zhruba o 90 % méně bakterií.
Lidé se často domnívají, že plastová prkénka se dají lépe umýt než ta ze dřeva, v jehož pórech se bakterie ukryjí. Není to ale úplně pravda, u dřevěných prkének se totiž bakterie dostanou právě skrze póry hlouběji pod povrch, kde nakonec zemřou. Naopak u plastových prkének bakterie zůstanou v rýhách po noži, ze kterých je odstraníte už jen velmi obtížně.
…pomyslný závod vyhrála dřevěná prkénka, už do tří minut bylo na jejich povrchu zhruba o 90 % méně bakterií.
Za tímto zjištěním stojí vědci z Madisonu ve Wisconsinu, kteří nanesli na různé povrchy nebezpečné bakterie (různé typy salmonely, listérií aj.) a pak zkoumali, jak se jim na nich bude dařit. Lépe dopadla prkénka dřevěná, už do tří minut od nanesení na nich bylo cca o 90 % méně bakterií a za 12 hodin už zde nebyly téměř žádné. Naopak na plastových prkénkách se bakteriím dařilo docela dobře. Tři minuty po nanesení jich vědci našli mnohonásobně více než na dřevěných.
›› Krájecí prkénko Cihla ručně vyrobené z jasanu a wenge
Velkou výhodou dřeva jsou jeho přirozené vlastnosti, které bakteriím dost znesnadňují jejich život. Vědci předpokládají, že ve dřevě jsou obsažené různé přírodní látky ničící bakterie a jiné mikroorganismy. Dřevěná prkénka jsou tak paradoxně v tomto ohledu bezpečnější než ta plastová, která mnozí považují za čistější.
›› Grilovací prkno Circus Maximus ručně vyrobené z javoru a dubu. Je osazeno magnetickými doplňky a dá se k němu dokoupit řada příslušenství.
Druh dřeva přitom nehraje tak významnou roli. V rámci experimentu byla použita prkénka z lípy, javoru a břízy, přičemž rozdíly ve výsledcích byly minimální. Znatelný vliv nemají ani různé ošetřovací oleje, jelikož bakterie mizely stejně rychle bez ohledu na to, zda byl daný povrch ošetřen.
Pokud byste chtěli mít větší jistotu, můžete na syrové maso používat jiné prkénko než na zeleninu, ovoce a tepelně zpracovaná jídla…
Samozřejmě že se teď nemusíte začít obloukem vyhýbat plastovým prkénkům. Ani to neznamená, že ta dřevěná jsou sterilní. Pokud se už ale na ně nějaká nebezpečná bakterie dostane, je zde mnohem menší šance, že se na něm udrží a rozšíří se dál. Pokud byste chtěli mít větší jistotu, můžete na syrové maso používat jiné prkénko než na zeleninu, ovoce a tepelně zpracovaná jídla, díky tomu snížíte i riziko přenosu parazitů. Nicméně při dnešních bezpečnostních standardech to není nutností.
›› Univerzální kuchyňské prkénko Stripes ručně vyrobené z javoru a dubu.
Dřevo tedy není jen krásnější a přirozenější, je i hygieničtější.
Pokud si navíc vyberete stylově zpracované prkénko, může se z něj stát přímo ozdoba vaší kuchyně.
Pokud byste si chtěli studii sami přečíst, najdete ji (v angličtině) na následujícím odkazu:
1994 Study: Cutting Boards of Plastic and Wood Contaminated